2009. augusztus 30., vasárnap

Magas zsírszint és csontritkulás

Egy nemrég megjelent kutatásból az derült ki, hogy magas vérszintek oxidált zsírokból (ebbe az oxidált koleszterin is beletartozik) emelik az esélyt csontritkulásra. Ez az emelt csontritkulás az immunrendszeren keresztül működik, mivel a T-sejtek (CD4 és/vagy CD8), amikor észlelnek magas oxidált zsír- és koleszterinszinteket egy bizonyos fehérjét produkálnak, ami serkenti az immunrendszerben jelenlévő falósejtek átalakulását úgynevezett oszteóklasztokba (oszteóklasztok olyan sejtek, amik bontják a csontokat), és így serkenti a csontok bontását. Ezek az oxidált zsírok egy időben meg a csontépítő sejtek (oszteóblasztok) fejlődősét fékezik. Ennek a folyamatnak a nettóeredménye a csontok lassú eltünése és a csontritkulás kialakulása.

Hogyan lehet megelőzni a zsírok oxidálását? Egyrészt azt, hogy minél kevesebb oxidált zsír eszünk: időben olajat cserélnik, ha olajba sütünk húst. Másrészt sült hús azonnali fogyasztása, mivel az elkészített húsban azonnal elkezdődik az oxidálási folyamat. És persze olyan hús fogyasztása, amiben minél alacsonyabb a zsírtartalma.

Kissé elfeledkeztem a blogomról

Most veszem észre, hogy mióta nem írtam. Pedig már sokszor fejemben volt, hogy írjak már... Azért nem írtam, mert nem érezném jól magam, hanem mert túl sok elfoglaltságom volt. Már több mint másfél hónapja, hogy visszamentem dolgozni. Az jól megy, bár észreveszem, hogy komoly időszakon mentem át. Még kissé feledékeny vagyok, néha nem jönnek elő a szavak, ha valamit mondani akarok. Majd rendbe fog az jönni. Figyelembe kell vennem, hogy azért 6, 7 hónapig nem nagyon csináltam semmit. A vegetáláshoz nem kell agyi kapacitás, ugyebár ;-)

Hosszú hétvége után még egy hét szabin voltam. Ki volt adva a parancs a munkahelyemen, hogy augusztusban és szeptemberben mindenképp vegyek ki egy-egy hetet. Még szerencsére magam dönthetem el mikor ;-) Majd szeptemberben akkor veszem ki, amikor hugom Magyarországon lesz. Tervbe van véve, hogy majd egy nap elmegyünk a Vidám Parkba. Közben megvan a következő utam Brüsszelbe. Szeptember végén lesz megint egy ECAB. Már most kiváncsi vagyok mi lesz ott.

Munkahelyen is mindenféle fejlemény van. Annak ellenére, hogy hullaszag van benn, nem temető az egész. Lehet, hogy mégis meg lehet menteni az egészet? Majd ki fog derülni. Rajtam (és csoportomon) nem fog múlni. Ahogy mondják a franciák: "Qui vivra, verra.", vagyis aki él, (meg)látja.

2009. augusztus 10., hétfő

Megvan a szendvedélyem...

Ismerek valakit, aki szerint mindenkinek van egy függősége. Eddig nem találtam magamnál függőséget, de ma rádöbbentem, hogy mégis van. Rajongok a szép tudományos könyvekért és a tudományért. Épp ma rendeltem két könyvet Angliában: az egyik a vérképzésről szól a másik pedig vegyészeti könyv. Mindkettő kb 400 oldalas. Alig várom, hogy megérkezzenek...

2009. augusztus 6., csütörtök

HIV fertőzöttnek magasabb az esélye csonttörésre

Egy friss amerikai kutatásból kiderült, hogy az a tény, hogy valaki HIV fertőzött emeli az esélyt csonttörésekre. Nagyjából a HIV fertőzés megduplázza az esélyt. Nem találtak nagy különbséget nők és férfiak között. Az emelt esély minden csontra vonatkozik, úgyhogy ez általános csontgyengülésre utal.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy milyen szinten jár ehhez hozzá a HIV fertőzés maga és mennyire bizonyos gyógyszerek szedése. Ismert, hogy NRTIk, mint AZT és d4T, mellékhatásként csontritkuláshoz (is) vezethetnek. A HIV fertőzés önmagában is felgyorsítja az öregedési folyatmatot és ez is vezethet csontbetegségekhez.

A kutatók két dolgot javasolnak: további kutatást a HIV, gyógyszerek és a csontbetegségek kialakukása közötti összefuggéssekbe. Továbba javasolják a HIV fertőzettek csontjainak a rendszeres ellenőrzését.

2009. augusztus 3., hétfő

Gorilla SIV-et találtak emberben

Nem rég Párizsban találtak egy asszonyt, akinél gorilla eredetű SIV-et találtak. Tudósok által most már elfogadott, hogy kb 100 évvel ezelőtt a csimpánzokban található SIV átugrott az emberekre és így alakult ki a HIV-1. A HIV-2 egy másik majomfajtából, Cercocebus atys-ból, alakult ki.
A jelenlegi HIV tesztekkel nem lehet kimutatni ezt a gorilla eredetű SIV-et. Ez az új vírus még a legjobban a HIV-1, O-altípusára hasonlít. Várhatóan a jelenlegi antiretrovirális gyógyszerek hatásosak lesznek. Az első jelek alapján, ez a gorilla SIV nem olyan aggresszív mint a HIV-1. Egy idő után ezzel a fertőzésnel is várható az AIDS kialakulása, bár ez tovább tarthat, épp úgy mint a HIV-2-nél tovább tart az AIDS stádium kialakulása.
Itt található egy cikk erról a New Scientistben. A BBC oldalain is lehet erről olvasni.